Wat is een Teek

De Ixodes ricinus of Europese teek:

Wereldwijd 1000 tekensoorten

In totaal komen er over de wereld bijna 1000 tekensoorten voor, die grofweg bestaan uit 2 families de harde of schildteken en de zachte of lederteken.

Besmetting door een teek

Mensen en dieren worden normaliter van een tekenbeet niet ziek, maar de teek zelf kan wel besmet zijn en als “drager” van die besmetting ziektes overbrengen. Naar huidige schatting is meer dan 20 % van de teken besmet.

De teek is een zgn. geleedpotige, behoort tot de familie van de mijten en brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in de natuur. Bos, hei en graslanden zijn het leefgebied.

Bloed van gastheren

De teek heeft bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen, Europese soorten hebben in hun verschillende levensstadia 3 gastheren nodig. In de natuur zijn dat wilde dieren zoals, muizen, vogels, eekhoorns, zwijnen, vossen, reeën, herten, etc. Ook onze huisdieren, honden en katten, evenals paarden, schapen, en de mens zelf, zijn die gastheren.

De teek is goed uitgerust om zich aan voorbijgaande gastheren vast te klampen, hij zoekt een plek waar de huid het dunst is, bijt zich stevig vast en met de weerhaken voor zijn mond verankert hij zich in de huid.

Verwijder de teek zo snel als mogelijk

Is een teek geconstateerd wacht dan niet en handel zo snel als mogelijk en verwijder deze snel en effectief met de TEEKWEG Tekenlepel. Zo verminder je het risico op besmetting en een ziekte. 

 

TEEKWEG Tekenlepel oranje

 

TEEKWEG Tekenlepel wit